Tavaly Ausztriában fejenként 110 litert sört fogyasztottak. A Die Presse című bécsi napilap összeállítása szerint a sörfogyasztás fejenként 3 literrel haladta meg az egy évvel korábbi értéket az alpesi országban, ahol a sörgyárak 1,8 százalékkal növelték termelésüket, és 8,55 millió hektoliter sört állítottak elő.

Az egészségügyi szakértők a mértéktelen sörfogyasztás veszélyeire hívják fel az osztrákok figyelmét. Az osztrák egészségügyi szolgálat az utóbbi két hónapban internetes közvélemény-kutatás keretében próbált meg átfogó képet nyerni az alkoholfogyasztás alakulásáról.

Az eredmények összesítése szerint már hosszabb ideje viszonylag magas szinten stagnál az osztrákok alkoholfogyasztása: a 16 évesnél idősebbek körében évi 135,5 liter sör és 36 liter bor fogy fejenként számítva egy év alatt. A szakemberek szerint ez meghaladja azt az értéket, amely még elfogadható napi alkoholfogyasztásnak nevezhető.

Az internetes felmérésben részt vevő osztrákok 14,6 százaléka ismerte el, hogy naponta fogyaszt alkoholt. A megkérdezettek 24,7 százaléka hetente két-három alkalommal iszik valamilyen alkoholtartalmú italt, míg 24 százalék csak a hétvégeken néz a pohár fenekére. A havonta csak egyszer alkoholizálók aránya 23,9 százalékos, míg az alkoholt egyáltalán nem fogyasztóké 12,9 százalékos.

Az alkohol továbbra is az első számú "népi kábítószer" Ausztriában, ahol becslések szerint mintegy 330 ezer az alkoholbetegek száma. Körülbelül 900 ezerre tehető azoknak a száma, akik egészségkárosító mértékben isznak szeszes italokat, azaz a felnőtt lakosság 20 százalékának van valamilyen alkoholproblémája, s évente mintegy 8 ezren halnak meg a szeszfogyasztás következményeként.

Az osztrák szakértők úgy vélik, hogy a nőknél napi két korsó sörnél vagy fél liter bornál, a férfiaknál pedig három korsó sörnél vagy háromnegyed liter bornál nagyobb alkoholfogyasztás már egészségkárosító lehet.