Őserdei kutya-kölyök született Rio de Janeiro állatkertjében, ami szenzációnak számít, mert a kiveszőben lévő állatfajnak (Speothos venaticus) már csak húszegynéhány, kivétel nélkül brazíliai zoókban élő egyedéről tudnak.

Az újszülött december 27-én látta meg a napvilágot, de erről eddig nem tájékoztatták a nagyközönséget, most viszont már eléggé megerősödött ahhoz, hogy pénteken bemutathassák a külvilágnak.

Az őserdei kutya, amelynek feje medvebocséra emlékeztet, lábujjait pedig hártya köti össze - aminek következtében kitűnő úszónak számít -, valaha Dél-Amerikában csaknem mindenütt megtalálható volt.

Ma kipusztulóban van, méghozzá nem csupán az élőhelyének számító erdők irtása, mocsarak lecsapolása és a művelt területek kiterjedése miatt, hiszen mindez a térségben vadon élő valamennyi állatot érinti, hanem azért is, mert keveset tudni e faj életmódjáról, legyen szó akár a szabad életről a vadonban, akár a fogságról - közölte a ZooRio alapítvány.

Brazíliában ma már csak 27 őserdei kutya él az állatkertekben, ezek közül hat a rioiban, amely tevékeny szerepet vállalt a faj megőrzéséért folyó erőfeszítésekben.