Amerikai és svájci kutatóknak patkányok zsírsejtjeit sikerült átalakítaniuk olyan sejtekké, amelyek elégetik saját zsírtartalmukat. Ez a felismerés új utakat nyithat a fogyókúrázóknak a siker felé.

Mint a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóirat beszámol róla, a siker kulcsa egy hormon, a leptin, amely eleve a súlyszabályozásnál játszik szerepet. A genfi egyetem kutatói Lelio Orci vezetésével és a dallasi egyetem kutatócsoportja, melyet Roger Unger irányít, intravénás úton egy olyan vírust juttattak be a patkányok szervezetébe, amely a leptin génjeit hordozta. 14 nap alatt a patkányok átlagos súlya 280 grammról 207 grammra süllyedt, zsírsejtjeik összezsugorodtak, s a bennük lévő zsírtartalékok szinte teljesen eltűntek.

A patkányok éhségérzete is visszaesett, s átlagban 30 százalékkal csökkent napi élelemfogyasztásuk. Ugyanakkor - miközben erősen lefogytak - ugyanolyan aktívak maradtak, mint a kezelés előtt, egészségi állapotuk mit sem romlott, s nem lehetett tapasztalni náluk semmiféle mellékhatást.

A kutatók szerint a zsírcsökkenés sokkal gyorsabban ment végbe, mint bármely más, a kalóriabevitel visszafogásán alapuló fogyókúránál, s ráadásul néhány hónapon át még akkor is folytatódott, amikor a patkányok szervezetéből már kiürült a pótlólagosan bevitt leptinmennyiség.