Emlékhelyet alakított ki a szerelmeseknek Nyíregyházán a helyi 21. Század Egyesület - tájékoztatta Bánszky Katalin, a civil szervezet munkatársa hétfőn az MTI-t.

Az emlékhely a Megyeháza előtti téren található, ahol két, egymással szembe fordított félköríves fémrács jelképezi a szerelmesek kapuját. A kapu rácsain lakatot helyezhetnek el a párok, kinyilvánítva összetartozásukat és hűségüket. Amíg az elhelyezett lakat a félkörívek rácsain van, addig - az érintettek reményei szerint - a párok együtt maradnak.

Bánszky Katalin hozzátette: a szerelmesek emlékhelyének kialakítási ötlete Pécsről ered, a baranyai megyeszékhelyen található ugyanis egy úgynevezett "lakatos kerítés", a hűség építménye. Mivel Nyíregyháza is igazi diákvárosnak számít - több, mint harmincezer fiatal tanul a település iskoláiban - átvették a pécsi kezdeményezést.

A nyírségi szerelmesek a szombati Valentin-napon helyezhették el először lakatjaikat a kapunál, s hétfő délután már több, mint húsz lakat függött a fémrácsokon.