Új divat a világító farmernadrág, amely a Luminex nevű olasz technológián alapul. Az ilyen szöveteknek nemcsak a divatiparban van nagy jövője, de színházi jelmezek előállításánál és a lakberendezésben is.

A világító kelmék előállításával évek óta kísérletezik a textilipar, de először az olasz Luminex cégnek sikerült olyan anyagot előállítani, amely alacsony feszültségen képes a hatékony fénykibocsátásra, írja az egyik magyar irodatechnikai szaklap.

A szövet működhet hálózatról is - ez például szállodákban, éttermekben praktikusabb, mint az akkumulátor - de akár 9 voltos elemmel vagy a mobiltelefonoknál használt feltölthető teleppel is működőképes. Egy világító farmernadrágnál akár a zsebben is elfér az akkumulátor. Nagyon hatásos az ilyen szövet, nemcsak alkalmi ruháknál, de a színpadokon is: a jelmeztervezők óriási lehetőséget látnak benne.

Ugyanakkor fokozza a biztonságot, ezért egyes szakmákban is nagy jövőt jósolnak neki. A rosszul megvilágított raktárudvarokon az éjjeli őröknek, a sötét országutakon járőröző, helyszínelő rendőröknek vagy a biciklistáknak az életét mentheti meg, ha jobban láthatók lesznek ruháikban.