A hagyományos irtószerekkel szemben egyre ellenállóbbnak bizonyuló rágcsálók ellen patkányoknak kifejlesztett fogamzásgátlóval fognak védekezni Kínában - közölte vasárnap az Új Kína hírügynökség.

"A tudósok évek óta úgy tartják, hogy a patkányok egyre inkább fittyet hánynak a hagyományos mérgekre" - szerepelt a tudósításban. "A fogamzásgátló hivatalosan is zöld utat kapott, márciustól nagy mennyiségben megindul a gyártása" - állította a hírügynökség, amely szerint a folyékony halmazállapotú szert amerikai mogyoróba vagy más ínycsiklandó rágcsáló-csemegébe keverve juttatják el a célcsoporthoz.

A hatóság már le is állította a hagyományosan patkányméregként használt tetramin gyártását, nem utolsó sorban azért, mert jó néhány gyilkos használta a közelmúltban emberéletek kioltására.

A hírügynökség idézte Csiang Kuang-caót (Jiang Guangzao), Szecsuan tartomány növényvédelmi intézetének egyik szakértőjét, aki szerint a fogamzásgátló gazdaságosabb módszer a patkányok elszaporodásának megakadályozására, mint a hagyományos. "Ráadásul semmiféle veszélyt nem jelent az emberre" - hangsúlyozta a kutató.