Február 28-29-én, szombaton és vasárnap rendezik meg a VI. Nemzetközi Cinkefőző Versenyt Szatmárcsekén.

A helybéliek által cinkének nevezett, burgonyából fözött népi étel egykor a szegények eledelének számított, a lobogó forró vízben kifőzött burgonya alapú tésztát ugyanis a legkülönbözőbb módon, a legkülönbözőbb ízesítőkkel készítik.

A két napos versenyre eddig huszonöt csapat nevezett az ország különböző részeiből, illetve a határokon túlról - mondta Sarkady Pál István, a szabolcsi település polgármestere .

A versenyre várt mintegy tízezer érdeklődő megkóstolhatja a térség híres, máléval töltött káposztáját, valamint a pödrött kalácsot, sőt, titokban tartott, csaknem feledésbe merült ételkülönlegességeket és süteményeket is kínálnak majd a környék lakói, biztosítva a vendégeknek a recept leírás feltételeit.

A településre érkezőket hintón és lovas szekéren viszik a verseny színhelyére, az iskola udvarára, sőt kívánság szerint a helyi híres csónakfejfás temetőbe, a Himnusz költője, Kölcsey Ferenc sírjához, valamint a szomszédos Tiszacsécsén megtekinthetik Móricz Zsigmond szülőházát, Túristvándiban a még működő vízimalmot, Tiszakóród határában pedig a Túr folyó látványos bukógátját.