Míg az argentin lakosság 60 százaléka ma a szegénységi szint alatt vegetál, a jómódúak egymásra licitálnak négylábú kedvenceik kényeztetésében. Egyedül Buenos Airesben több százezer kutya él, gazdáik mintegy 30 egyesületben tömörülnek. Legfőbb gondjuk az, hogy diétás étrendet, szakavatott szépségápolást és egészségügyi ellátást biztosítsanak állataiknak, s nem sajnálják erre a pénzt.

Külön cégek szakosodtak arra, hogy az unatkozó fővárosi ebeknek vidéki pihenést biztosítsanak megértő, tiszteletteljes ápolók kezében. Az egyik cégtulajdonos, a 33 éves Javier Patullo naponta fuvaroz tucatnyi kutyát egy mikrobusszal a fővárostól 40 kilométerre fekvő faluba. A városi aszfaltdzsungeltől távoli kutyanapközije 90 négylábúnak nyújt ellátást és pihenést - fejenként havi 130 pesóért (35 euró).

A gazdik súlyt helyeznek kedvenceik küllemére is - erről gondoskodnak a kutyafodrászok. A 39 éves Gabriel minden vendégnek selymessé varázsolja, s ha kell, fazonra nyírja a szőrét, kitisztítja a füleit, levágja a karmait. Ügyfeleinek számát a terjedő nyomor sem tudta csökkenteni - mondta el Gabriel a dpa tudósítójának.