A kisiskolás gyermeknek kifejezetten árt a tízórai, ami rászoktatja a rendszeres nassolásra, és ez kóros elhízáshoz vezet. Ezzel az indoklással ajánlja a francia általános iskolákban (és óvodákban) mindeddig szokásban volt ingyenes tízórai haladéktalan megszüntetését a Francia táplálkozásbiztonsági ügynökség (Afssa). Az egészségügyi szakhivatal a gyermekintézményekhez küldött körlevelében kifejtette: a gyermek egészséges fejlődéséhez napi négyszeri táplálkozás szükséges. Elengedhetetlen a reggeli, amelynek tartalmaznia kell a csontrendszer által igényelt kálciumot, azaz tejterméket. Ebédidőig hagyni kell, hogy a szervezet kényelmesen és maradéktalanul feldolgozhassa a bevitt tápanyagot. A délutáni uzsonna hasznos és jó, a vacsora természetesen nélkülözhetetlen. A négy étkezés között azonban fölösleges, sőt káros a további kalóriafogyasztás.

Az Afssa szerint a délelőtti plusz 250 kalória az egyik bűnbak abban, hogy a francia kisiskolások 16 százaléka túlsúlyos. Ez a jelenség 30 év óta mérhető.

A hivatal azt is javasolja, hogy a gyermekek születésnapja alkalmából szokásos óvodai, általános iskolai tortás, csokoládés rendezvényeket lehetőleg összevontan, havonta egyszer tartsák meg.