Zenés edzés után jobban működik az agy

MTI
MTI
2004.03.26. 16:48
Amerikai kutatók szerint az edzés közbeni zenehallgatás erőteljesen fokozza a szellemi frissességet, s különösen a verbális képességekre van jótékony hatással.

Bizonyítékokat találtak arra is, hogy különösen jelentős a különbség a zenés és zene nélküli edzések agyi teljesítményre gyakorolt hatásában az érszűkületben szenvedőknél.

Az ohiói egyetem munkacsoportja szív-és érrendszeri betegséget követő rehabilitáción résztvevőkkel folytatott kísérletet, amelynek keretében az önként vállalkozó páciensek futógépes edzésük közben Vivaldi Négy évszak című művét hallgatták. Az ohiói kutatók megállapították, hogy a zenehallgatás közben edző csoport az edzést követő, verbális készségeket mérő teszt során sokkal jobban teljesített, mint az a csoport, amely muzsika nélkül végezte napi edzését.

Az edzéseket követően mindkét csoport tagjainak többsége pozitív hangulati változásról és gondolkodásuk felgyorsulásáról számolt be. A szóbeli kifejezőkészség folyamatosságának mérhető fokozódását azonban csak a zenés edzést végző férfiak és nők esetében regisztrálták.