Tudósok véleménye szerint az Egyesült Államokban az agresszív tűzhangyák egyre nagyobb veszélyt jelentenek az idősek otthonaiban élőkre nézve. Robin Rockhold, a Mississippi-egyetem toxikológiával és gyógyszertannal foglalkozó professzora felhívta a figyelmet arra, hogy idősek otthonaiban az elmúlt években legkevesebb hat alkalommal észlelték az eredetileg Dél-Amerikában honos rovarok támadását.

A hangyák csípéseibe eddig négy idős ember halt bele, akik fizikai vagy szellemi elesettsége miatt képtelenek voltak segítséget hívni. "Bizonyos vonatkozásban figyelmeztetés ez a jövőre nézve. Meg kell látni a probléma jelentőségét" - nyilatkozta Rockhold a Baton Rouge-ban tartandó toxikológiai konferencia előtt.

A három-hat milliméter nagyságú hangyák igen gyorsan mozognak: 10 másodperc alatt 15 centimétert tesznek meg. Ritka, hogy valakit csak egy hangya csíp meg, rendszerint egész sor rovar lepi el a kiszemelt áldozat testét és csaknem egyidejűleg csípnek bele. Észak-Amerikában - ellentétben tulajdonképpeni hazájukkal - a gyilkos hangyáknak ráadásul nincsenek természetes ellenségeik.