Németország egyetlen húsvéti postahivatalának dolgozói nyakig vannak a munkában ezekben a napokban. A Rotenburg közelében lévő Ostereistedt városka neve magyarul úgy is fordítható, hogy húsvéti tojás város, és itt a "Hanni Hase" (Hanni Nyuszi) elnevezésű hét főnyi csoport 1983 óta válaszol a világ minden részéből érkezett kívánságokra.

A német posta az idén mintegy 15 ezer levélre számít. "A gyerekek sok színes és édes tojást kívánnak maguknak és egyúttal békét is a világban" - mondta a 65 éves Hans-Hermann Dunker "húsvéti nyuszi", és hangsúlyozta: aki még ünnep előtt választ vár, az legkésőbb április 5-ig írjon neki.

Sok gyerek ma már nem éri be a szokásos húsvéti édességekkel. Kívánságaik között - akárcsak karácsonykor - Barbie-babák, számítógépek és videók szerepelnek. Akad olyan kisgyerek is, aki lovat, mások pedig kerékpárt szeretnének. Tavaly főleg az iraki háborúra való tekintettel kívánt sok gyerek békét, idén sokszor az áll a levelekben, hogy a terroristák hagyjanak fel szörnyű tetteikkel.

Mivel az 545 lelket számláló Ostereistedt nem rendelkezik saját postahivatallal, ezért Dunker a közeli Zeven postahivatalában dolgozza fel a beérkezett leveleket, és munkájában hat egykori postai tisztviselő segíti. A válaszok valójában előre nyomtatott levelek, amelyekben Hanni Hase beszámol nyusziként végzett húsvéti előkészületeiről, de a levelekre alkalmi bélyegzőt nyomnak.

Az ostereistedti húsvéti nyuszi levélcíme: Am Waldrand 12., 27404 Ostereistedt, de az interneten is felkereshető a www.hanni-hase.de honlapon.