Birkafuttatást szerveztek egy új-zélandi kisvárosban, amely megirigyelte a spanyolországi Pamplona világhírű bikafuttató ünnepségét, ezért 2000 birkát próbáltak célirányos ügetésre fogni a város közepén. A világ legelső birkafuttatásán egyetlen jerke sem volt hajlandó üldözőbe venni az embereket, nem is beszélve eltaposásukról vagy fölöklelésükről. A nézőközönség pedig - ahelyett, hogy fejvesztve menedéket keresett volna - megpróbálta a helyes útra terelni a gyapjas tömeget, amely szerteszét szaladt a szélrózsa minden irányába.

Amint az egyik szervező, John Grainger megjósolta, az eredmény a tökéletes káosz lett: emberek, birkák és terelőkutyák rohangáltak fel és alá a Wellingtontól 570 kilométerre északra fekvő Te Kuiti nevű kisváros utcáin.

Az eredeti elképzelés szerint a birkák két híres rögbijátékos, Colin Meads és Sir Brian Lochlore nyomában nyílegyenesen végigfutottak volna a belvároson. Csakhogy az új-zélandi birkákból hiányzik a spanyol bikák gyilkos ösztöne, amely arra készteti őket, hogy haladéktalanul üldözőbe vegyék a rohanó embereket, így hát a kétezres birkanyáj, kis csoportokra válva, szétszéledt a városban a négy égtáj felé. A kisváros lakói, a nézők fütyültek, kiabáltak, és karjukat lengetve próbálták jobb belátásra bírni a birkákat, eközben harsányan szórakoztak.