Egy amerikai diáklánynak 30 ezer dollár kártérítést fizet New York városa, mert hazaküldték az iskolából, és egy nap igazolatlan hiányzást írtak be neki "Barbie leszbikus!" feliratú póló viselése miatt, jóllehet a New York-i állami iskolákban semmiféle öltözködési kódex nincs érvényben.

A homoszexualitását nyíltan vállaló 15 éves Natalie Youngot az igazgató kirángatta az osztályból és felszólította, hogy vesse le a vitatott feliratú trikót. Mivel Natalie erre nem volt hajlandó, hazaküldték, igazolatlan hiányzást írtak be neki és további felfüggesztéssel fenyegették meg arra az esetre, ha újra viseli a pólót. A lány édesanyja beperelte a várost azon a címen, hogy az korlátozza kifejezési szabadságában a tanulót. A peren kívül létrejött egyezség várhatóan megkönnyíti a meleg diákok életét - mondta Natalie Young amerikai újságok szerint. A New York-i iskolaszék vállalta azt is, hogy a tanárok számára továbbképzést szerveznek a meleg diákokhoz fűződő kapcsolatuk javítására.

A pólóvita kapcsán New York városa úgy döntött, hogy a szövetségi irányelvekkel összhangban álló öltözködési és feliratviselési kódexet fogad el. Ennek alapján a New York-i diákoknak szabad lesz majd vitatott politikai jelszavakat viselnük, de nem hordhatnak becsületsértő, obszcén vagy a rendet és tanulást fenyegető, vagy egyéb módon veszélyes tárgyakat. Az új kódex alapján a New York-i diákok bírálhatják majd például az iraki háborút, de nem dicsőíthetik Oszama bin Ladent.