Asztmát is okozhat a húsvéti tojás

MTI
MTI
2004.04.09. 11:14
Húsvétkor különösen legyenek óvatosak az allergiára hajlamosak: tojások festéséhez ugyanis gyakran olyan anyagokat használnak, amelyek arra érzékenyeknél allergiához hasonló tüneteket idézhetnek elő. A tojásfestéshez gyakran használt azorubin, briliáns fekete, tartrazin, de akár olyan természetes festékanyagok is, mint a conechillin vagy a kurkumin is a bőr kivörösödését, csalánkiütést, neurodermitises vagy asztmás rohamot okozhatnak - figyelmeztetett a Mönchengladbach központú Német Allergia- és Asztma Kutató Egyesület.

Szakértők szerint a festékanyagok a tojáshéj alig látható repedésein át bejutnak a tojás belsejébe és így kis mennyiségben a fogyasztó emésztőrendszerébe kerülnek. Az asztmára hajlamosaknak ezért az egyesület azt ajánlja, hogy alternatív megoldásként a tojásfestéshez hagymát, vörös répa levét, spenótot, vagy például fekete teát használjanak.

A természetes anyagok közül a kamilla és kömény sárgás, a cékla és a vörös káposzta piros, és a bodza pedig kékre festi a tojásokat, de a vöröskáposzta színét némi citromsavval kékre, a cékláét ugyancsak citromsavval élénkebbé lehet varázsolni.