A gyors észjárásukról, erőteljes nyelvi humorukról és nem túl finom érintkezési formáikról híres berlini polgárokat most beszélő szemetesládákkal próbálja nevelni a helyi köztisztasági hivatal. A szeméttartályok mindenkihez szólnak egy-két jó szót, aki beléjük hajítja a hulladékot.

A tartályok öt típusban készülnek, és a típusok neve is mutatja, miről lehet "szót váltani" a szemetessel - közölte Bernd Müller, a berlini köztisztasági hivatal, a BSR szóvivője. A Siggy Sport névre hallgató darabok azt kiabálják a szemetelőknek, hogy "Góóóól!", Kalle Kiez - amelynek a neve afféle lézengő fiatalkorúra utal - annyit mond igazi berlini tájszólásban: "Kösz, ez igazán szuper volt tőled". Susi Schlau (Okos Susi) pedig angolul, franciául és japánul üdvözli a szemetüktől nála megszabaduló turistákat. Énekes kuka is akad - neve a slágerlistákra utalva Hitlist Harry - "ő", egy ismert sláger melódiájára azt dalolja, hogy "Tölts meg, tölts meg azonnal!".

A BSR szerint a narancs színű beszédes kukákhoz hasonló másutt nincs sehol: külsejük ugyan nem tér el a többi szemétgyűjtő alkalmatosságoktól, viszont fedelükbe napelemet építettek, amely működteti az előre felvett szöveget lejátszó berendezést. Éjszaka a beszélő kuka fluoreszkáló sávval hívja fel magára a figyelmet.