Kifejezetten súlyos bűnökért elítéltek receptjeiből álló szakácskönyvvel gyarapodott a francia étekirodalom. A receptek börtönközi verseny szülöttei, összesen 165 fegyintézet rabjai vettek részt a viadalon és mintegy 600 recepttel rukkoltak elő. Végül száz főre szűkítették a könyv szerkesztői a szerzői kört. A receptek rostálásában az egyik legtekintélyesebb francia szakács is segédkezett, Marc Haeberlin, a három Michelin csillagos l,Auberge de I'Ill séfje. A nyertes recept: tengeri keszeg gombával káposztaágyon, szerzője egy tévét kapott díjul börtönének igazgatóságától.

A rabreceptverseny ötletgazdája Claude Deroussent börtönorvos. Mint mondta, az egésszel nem az volt a cél, hogy a rabokat leszoktassák az amúgy általában elfogadható börtönkosztról. A zsűri mesterséfjére nagy hatással volt a rabok szükség szülte találékonysága, ahogy tűzhelyet és egyéb főzőeszközöket kreálnak maguknak hihetetlen technikákkal.

Az elítélt-szakácskönyv iránt mindazonáltal egyetlen kiadó sem érdeklődött, de postai úton igényelhetnek belőle a francia börtönök rabjai. "Nagy szégyen ez az érdektelenség a kiadók részéről, mert a könyv ötletei jó szolgálatot tehetnének diákoknak, időseknek" - mondta a börtönorvos.