Egy HIV-vírushordozó amerikai férfit AIDS-terjesztésért ítéltek el, miután szándékosan megfertőzött legalább 170 embert - adta hírül washingtoni egészségügyi forrásokra hivatkozva a francia hírügynökség.

Anthony Whitfieldet tizenkét rendbeli szexuális jellegű támadással vádolták - mutatott rá Sherri McDonald, a thurstoni közegészségügyi hivatal vezetője. A férfit felelősségre vonták tizenöt más bűncselekményért is, például azért, mert nem védekezett nemi aktus közben, illetve nem értesítette partnereit betegségéről, holott ez kötelessége lett volna.

Akár százévnyi elzárásra is számíthat, ugyanis összesen ennyire rúghat a Whitfield által elkövetett szexuális bűntényekért kiróható büntetés - közölte McDonald.

Az AIDS-es bűnöző összesen 170 személy megfertőzéséért felelős: mintegy negyvenen közvetlenül kerültek vele nemi kapcsolatba, százharmincan pedig közvetve, olyanoktól kapták el a betegséget, akiknek megfertőzéséért Whitfield a felelős.

Eddig négy olyan nőt találtak HIV-pozitívnak, akiknek szexuális kapcsolata volt a férfival. A 170 érintett közül 45 nő megtagadta, hogy elmenjen AIDS-szűrésre, vagy nem találják őket - tudatta a közegészségügyi szakember.