"A vietnami gyerekek növekedési rátája jóval alacsonyabb, mint a japán és kínai adatok" - aggódik Duong Nghiep Chi, a hanoi Testedzési és Sportintézet igazgatója, jelentette a Vietnam News című napilap pénteken. Az állami finanszírozású intézmény ezért azt javasolta a kormánynak, különítsenek el állami forrásokat táplálkozási és edzésprogramok kidolgozására, hogy az iskolásoknak mind a magasságát, mind a testsúlyát növeljék.

Annak ellenére, hogy az országban már 30 éve béke van és erőteljes a gazdasági növekedés, a húszéves vietnami férfiak átlagmagassága csak 1 méter 65 centi, amivel mindössze hat centiméterrel magasabbak, mind az 1975-ös háború idején. A nők átlagmagassága jelenleg 1 méter 53 centi, 4,8 centivel magasabbak mint 30 évvel ezelőtt.

Ezzel szemben Japánban az 1980-as évek óta dinamikusan, mintegy 17 centiméterrel nőtt az átlagmagasság - állítja a jelentés. Az elképzelések szerint a táplálkozással és a testedzéssel 2010-re mintegy három centiméterrel nőhet az ifjú vietnamiak átlagos testmagassága.