Az angol Plasztikai Sebészek Szövetsége közleményben tiltakozik az ellen, hogy egyre inkább terjednek az olyan reality show-k, amelyekben a jelentkezőket műtéti úton teljesen átváltoztatják, vagy épp azt mutatják be, hogyan operálnak valakit kedvenc sztárjához hasonlóra. Igaz, ezeknek a műsoroknak a szereplői maguk döntenek arról, milyen beavatkozásokat szeretnének magukon, illetve hogy kire szeretnének hasonlítani - és a műtét költségét is ők fizetik - , a szakemberek szerint azonban alapvető hiba az ilyen irreális igényeket kielégíteni.

"Az egyik legelső dolog, amit a sebésznek a hozzá jelentkező pácienssel való beszélgetés során fel kell mérnie, hogy reálisak-e a műtéttől várt elképzelései" - nyilatkozta a szövetség elnöke, Norman Waterhouse. "Megszólalásig hasonlítani a kedvenc sztárra egy rendkívül elhibázott elképzelés."

Az orvosok annak kapcsán fejezték ki tiltakozásukat, hogy az MTV I Want A Famous Face! című műsorának példájára az angol Channel Five csatorna is saját átváltoztató-műsort tervez.

"Az ilyen műsorokból a nézők azt fogják hinni, hogy a plasztikai sebészet arra való, hogy mindenféle rendkívül radikális változtatást hajtson végre rajtuk. Holott a mi szakmánk elsődleges célja az, hogy apróbb korrekciókkal finomítsuk a páciens megjelenését oly módon, hogy közben megőrizzük az egyéniségét" - mondta el az elnök.