"Fegyverzetük" napszemüveg, magas cipősarok és videokamera. Harcukat férfiak ellen vívják. Az első, kizárólag női kézben lévő kínai detektíviroda munkatársainak egyetlen célja, hogy fellépjenek olyan férfiak ellen, akik megcsalják, vagy tettleg bántalmazzák asszonyukat.

Jóllehet az iroda csak hónapokkal ezelőtt kezdte meg működését Csengtu (Chengdu) tízmillió lakosú délnyugat-kínai városban, megbízásokban nem szenved hiányt. Nem ritkaság, hogy napjában tíz vagy még annál is több kétségbeesett nő jelentkezik - számolt be Jan Kuo-jong, az iroda vezetője. A cég jelenleg 25 női detektívet foglalkoztat és máris sikerről számolhat be: rács mögé juttattak egy férjet, aki tettleg bántalmazta feleségét.

Jan munkatársnőinek többsége egykor ágyas volt. A megcsalatás vagy a fizikai bántalmazás szomorú tapasztalata mindnyájuknak közös élménye. Munkájuk egyáltalában nem mindennapos. Hogy ne lehessen rájuk ismerni, parókát viselnek, vagy kisebb kínai népcsoportok hagyományos ruházatát öltik magukra. Azután - gyakran éjnek idején - behatolnak szállodai szobákba vagy lakásokba, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek vagy in flagranti rajtakapjanak szeretőjével egy házas embert.

A vezető asszony szerint minden nagyobb kínai városban szükség lenne ilyen női detektív irodára.