A nemzetközi filmfesztivál résztvevőinek is szállásul szolgáló Cannes Carlton Palace szálloda 300 dolgozója közül mintegy száz sztrájkba lépett, tiltakozva a kedvezőtlen munkafeltételek és az alacsony bérek ellen. A szálloda vendégei - hollywoodi sztárok, köztük a fesztivál zsűrijének elnöke, Quentin Tarantino és új szerelme, Sofia Coppola - kénytelenek csütörtök óta beérni a szokásos ötcsillagos színvonaltól messze elmaradó kiszolgálással.

"Ha ma sztrájkolunk, ez azért van, hogy holnap a Carlton vendégeit jobban szolgálják ki" - nyilatkozta Ange Romiti, a CGT szakszervezeti szövetség képviselője, elutasítva minden olyan feltevést, hogy a sztrájk provokáció lenne.

A filmsztárok és a rendezők számára a sztrájk miatt szünetel a szobai kiszolgálás, többek közt üresen állnak a minibárok, és nem vetik meg az ágyakat. A konyhai kiszolgálás sem a megszokott módon működik és csak hideg ételek szerepelnek az étlapon. A legalább minimális kiszolgálás biztosítása érdekében a szálloda igazgatósága átmeneti jelleggel vezető beosztású alkalmazottakat tett meg pincérnek és szobalánynak. "Ez csak előnyükre lehet, mivel meglátják, hogy milyen nehéz a mi munkánk" - jegyezte meg Ange Romiti.