Több iker születik a szemétégetők mellett

MTI
MTI
2004.06.07. 07:46
Lehetséges, hogy a környezet fokozott szennyeződése növeli az ikerszülések arányát. Hamburgi tudósok a Rajna Hessen déli részén húzódó völgyében végzett kutatásaik során arra a következtetésre jutottak, hogy egy szemétégető közelében határozottan több iker születik, mint két másik hesseni régióban, amelyekben csekélyebb a környezetszennyezés. A kutatók vizsgálataik során 671 anyát kérdeztek szülésükről. A biebesheimi szemétégető környékén a megkérdezett nők 5,3 százaléka szült ikreket, a húsz kilométerre északabbra fekvő mindkét összehasonlítási régióban és Odenwaldban ezzel szemben csak 1,6 és 2,3 százalék volt ez az arány, az ország más régióiban pedig átlagosan 0,8 százalék volt az ikrek aránya.

Biebesheimben nehézfémeket és poliklórozott bifenilt égetnek. Mivel a Rajna völgyét ott hegyek övezik, a levegő gyakran megreked. A kutatást vezető Nadia Obi-Osius azonban óvakodik közvetlenül a szemétégetésben keresni az ikerszülések gyakoriságának okát.

"Jelenleg nem rendelkezünk kézenfekvő magyarázattal, de lehetséges, hogy bizonyos anyagok, amelyeket az emberi szervezet fokozott mértékben felvesz, hormonális változásokhoz vezetnek. Még alaposabb vizsgálatokra van szükség" - jelentette ki a kutató.