80 éves házassági évfordulót ünnepelt a házaspár

MTI/AP
MTI/AP
2004.06.16. 17:30
Egy házaspár az Egyesült Államokban olyan hosszú ideje él már együtt, amilyen hosszan sokan nem is élnek: 80. házassági évfordulójukat ünnepelhették meg. Ennyire tartós házassági jubileumra nincs is igazán megfelelő ásvány-, illetve fémfokozat: az aranylakodalom minősítés 50 év után "jár", a gyémánthoz hatvan esztendőt kell "lehúzni", a vaslakodalomhoz pedig hetvenet (bár van, ahol már 65 is elég hozzá.) Ezért aztán a 80-hoz talán a kőlakodalom terminus a legmegfelelőbb.

A férj 101 esztendős, a feleség még csak 96 nyarat látott. 1924. június 14-én keltek egybe, és igencsak emlékezetes volt a nap, már csak azért is, mert hazafelé autózva rendkívül heves viharba kerültek. A tomboló elemek elől egy barlangba húzódtak be, amelyben nem voltak egyedül: másokat is bekényszerített a vihar.

Életüket persze nem a barlangban élték le, hanem normális házakban, míg egy évvel ezelőtt beköltöztek egy gondozó otthonba. A férj hátgerincmasszőrként dolgozott doktori diplomával, felesége könyvelgetett, de zömmel a háztartással foglalatoskodott.