Az elhízás fő felelősének a cukrot kiáltották ki a táplálkozástudomány szakemberei, mindeddig megjegyezve, hogy a gyümölcscukor kevésbé veszélyezteti egészségünket. Amerikai kutatók vitába szállnak ezzel a kijelentéssel.

A kövérség - ha nem szervi eredetű - két dologgal magyarázható: a kiegyensúlyozatlan táplálkozással és a kevés mozgással. Napjainkban vitathatatlan az üdítőitalok fogyasztásának robbanásszerű megemelkedése, amely nem kis szerepet játszik a népesség általános súlygyarapodásában. Ezeknek az italoknak nagyon magas a cukortartalma, kivéve a "light" jelzésűeket.

Az édesítőszerek közül a gyümölcscukornak sokáig kedvező volt a megítélése, két most közzétett tanulmány azonban kissé árnyalja ezt a képet. Egy amerikai táplálkozási szaklapban dr. George Bray összegezte a louisiane-i egyetemen folytatott kutatásai eredményeit. Szerinte összefüggés van az élelmiszeripar által felhasznált óriási gyümölcscukor-mennyiség (használata megtízszereződött húsz év alatt) és a kövérek számának robbanásszerű emelkedése között az Egyesült Államokban. Ráadásul a kaliforniai egyetemen végzett hasonló kutatások alapján Bray doktor rámutatott, hogy a gyümölcscukor nem ösztönzi a szervezetet az inzulin és leptin előállítására. Márpedig ennek a két vegyületnek döntő szerepe van a jóllakottság érzésének kialakulásában. A gyümölcscukor fékezi egy éhséget jelző hormonnak a természetes és fokozatos csökkenését az étkezések alatt, melynek következtében többet eszünk a kelleténél.