Akár nyolcvanévesen is friss marad az elméjük azoknak, akik több nyelven beszélnek - állítják kanadai kutatók.

Ha valaki gyermekkorától kezdve folyékonyan beszél két nyelven, kivédheti azt az egyébként természetes folyamatot, hogy időskorban veszít szellemi képességeiből - állítják kanadai kutatók, véleményüket egy kísérletsorozat eredményeivel alátámasztva.

Ellen Bialystok, a yorki egyetem kutatója két korcsoportban - 30-59 évesek és 60-88 évesek - másfélszáz önkéntesen vizsgálta, hogy milyen a koncentrációs képességük, s milyen sebességgel hajtanak végre bizonyos feladatokat. Voltak köztük fiatalabbak és idősek, csak anyanyelvükön beszélők, illetve kétnyelvűek is.

A Psychology and Aging című tudományos szaklapban megjelent beszámoló szerint a két nyelven folyékonyan beszélők mind a két korcsoportban gyorsabbak voltak, mint a csak anyanyelvükön tudók. Akik már gyerekkoruk óta használják mind a két nyelvet, jobb koncentrálóképességet is mutattak. A két csoport közötti különbség különösen szembeötlő volt az időseknél. A kutatók szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a kor előrehaladtával az emberek figyelmét egyre inkább elvonják a különböző másodlagos információk.