A kutyák jó előre képesek megjósolni a gyerekek epilepsziás rohamát - vélik kanadai kutatók. A Calgary-i Egyetem tudósai és az Albertai Gyermekkórház orvosai szerint ezzel a képességgel csak azok a négylábúak rendelkeznek, amelyek odaadó szeretetüket azzal fejezik ki, hogy képen nyalják kis gazdáikat.

A kutatók azután kezdték tanulmányozni epilepsziás gyermeket nevelő családok házi kedvenceinek viselkedését, miután egy kutya néhány perccel a roham előtt leráncigálta a lépcsőről gazdái kislányát. A kísérletbe olyan családokat vontak be, ahol a gyermeknek minimum egy rohama volt havonta, és az eb már legalább egy éve lakott velük közös fedél alatt. A vizsgálatban résztvevő 45 családból húsz arról számolt be, hogy a kutya reagál a gyermek rosszullétére. Az esetek felében a négylábúak szinte figyelmeztették a kis gazdit, vagy szüleit a közelgő epilepsziás görcsre, de a többiek is a roham alatt, vagy közvetlenül utána másként viselkedtek, mint egyébként.

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy a négylábúak hogyan képesek megérezni a roham közeledtét. A tudósok lehetségesnek tartják, hogy a kutyák megnyalva kis gazdáik arcát, éreztek meg valamilyen árulkodó változást.