Az emberek statisztikailag egyre magasabbra nőnek, de Németországban a Hosszú Emberek Klubja utánpótlás-gondokkal küzd. Helga Schunk az egyesület elnöke szerdán elmondta: a mai fiatalok már egészen másképpen élik meg, ha magasra nőnek, de régebben még gondokat okozhatott a magasság annak, aki kimagaslott a többiek közül.

Az orvostudomány is foglalkozik a problémával: egy vizsgálattal megállapítható, hogy várhatóan mekkorára nő a gyerek, s a kicsinek ígérkezők növekedését lehet hormonokkal serkenteni, míg a túl nagyra növők növekedését vissza lehet fogni.

Helga Schunk maga is megszenvedte a magas növését: 186 centméterével igencsak sok csúfolásban volt része, mígnem csatlakozott a klubhoz, ahol társakra talált. Az embertársak apró kegyetlenkedései mellett más gondok is sújtják a magas növésűeket: a mosogató nekik alacsony, a kád rövid, a szabványos íróasztalnál hátfájást kapnak.

Németországban 1,6 millió a hosszú - vagyis férfiaknál 1,90, nőknél 1,80 feletti magasságú - emberek száma. A klub tagjai azért nevezik magukat hosszú embereknek, mert úgy látják: növésüknek a nagysághoz nincs köze: hogy valaki nagy lehessen, ahhoz valamit alkotnia, vagy teljesítenie kell.