A papagájok a jelek szerint jól bírják az angliai klímát, olyannyira, hogy egészen nagy vadon élő populáció alakult ki elszökött, vagy kitett madarakból, amelyek veszélyeztetik a szigetország őshonos madarait, és gazdasági problémákat is okozhatnak. Egy négyéves felmérés kimutatta, hogy a vadon élő papagájok száma eléri a húszezret Nagy-Britanniában, és számuk a természetes szaporodással 2010-re elérheti a százezret.

Chris Butler, az oxfordi egyetem munkatársa arra jutott, hogy különösen a hosszú farkú törpepapagájok szaporodnak gyorsan, évente mintegy 30 százalékkal, és veszélyeztetik a baglyokat, a seregélyeket és a vörös vércséket. Londonban már ma is vagy tízezer él belőlük szabadon. Az őshonos madarak számára a veszély abban rejlik, hogy a papagájok több tojást raknak, és korábban költenek náluk, és így elfoglalják a legjobb fészekrakó helyeket.

De a nagyon sok papagáj gazdasági gondokat is okozhatnak: egy dél-angliai borgazdaság nemrég jelentette be, hogy termése az előző évi 3000-ről alig 500 palacknyira esett vissza azt követően, hogy egy törpepapagáj-raj felfedezte a gazdaság szőlőültetvényét.