horoszkóp

Hamburger már Észak-Koreában is

MTI
MTI
2004.07.07. 14:10
Személyesen ajánlotta a hamburgert honfitársai figyelmébe Kim Dzsong Il észak-koreai vezető azzal, hogy úgy döntött: a gazdasági nehézségek ellenére "minőségi élelmiszerrel látja el az egyetemi hallgatókat, professzorokat és a kutatókat".

Mindezt a Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentette szerdán a Mindzsu Dzsoszon című phenjani lapra hivatkozva. Azt nem tudni, hogy az észak-koreai újság miért idézte fel most, hogy mit mondott Kim Dzsong Il 2000-ben, amikor bevezette országában a hamburgert.

Akkor épült fel a gyár is, ahol előállítják a klasszikus amerikai gyorséttermi terméket, amelyhez kezdetben csak a phenjani Kim Ír Szen egyetem hallgatói juthattak hozzá, de amely később más iskolák számára is hozzáférhetővé váltak.

A dél-koreai lap szerint mostanra széles körben elterjedt az amerikai fogyasztói társadalom minden megnyilvánulását élesen elítélő Észak-Koreában a zsömlében szervírozott fasírtszerűség, amelynek neve az ország nyelvén gogigyeopbbang - ez annyit tesz, hogy "dupla kenyér hússal".