A rövid ideig ható stressz ösztönzi, a tartós idegi megterhelés viszont legyűrheti a szervezet védekező rendszerét. A stresszes állapotban történő munkavégzés miatt a francia gazdaság évente akár egymilliárd eurónál is többet veszít - állítja egy párizsi kutató.

A stresszt a legkülönfélébb betegségek okaként tartják számon a kutatók, de a legtöbb esetben eddig nem sikerült bizonyítani a konkrét kapcsolatot. Amerikai pszichológusok szerint bizonyos, amit egyébként is feltételezhettünk: a stressz hatással van az immunrendszerre. A lényeg azonban több ennél: "rövid távon fokozza a szervezet védekező rendszerének működését, hosszabb távon viszont kifárasztja" - írja Suzanne Segerstrom és Gregory Miller az amerikai pszichológiai társaság szaklapjának legutóbbi számában.

A két kutató több mint háromszáz, az elmúlt negyven évben készült, s a témába vágó tanulmányt hasonlított össze. Ezek révén rádöbbent: ha a stressz csak átmeneti jellegű (például valaki megsérül), akkor az immunrendszer a felfokozott idegállapotnak köszönhetően gyorsabban reagál, ha azonban a stresszes állapot elhúzódik, vagyis az illető "nem látja a fényt az alagút végén", akkor az immunrendszer működése is gyengül. A kutatók arra is felhívják a figyelmet: az idős, vagy beteg emberek érzékenyebbek a stresszre.

A krónikus stressz nem csak egészségügyileg, de gazdaságilag is súlyos károkat okoz: egy párizsi kutató számításai szerint ez a jelenség a franciaországi cégeknek évente 830 millió - 1,3 milliárd euró kárt okoz.