A kivi gyümölcs sokkal gyakrabban vált ki allergiát, mint eddig feltételezték - derítették ki az angliai Southampton egyetem kutatói, akik nem tartják kizártnak, hogy éppen a kivi fogyasztásának terjedése okozza az élelmiszer-allergiák számának az utóbbi években bekövetkezett növekedését.

Az ausztráliai eredetű gyümölcs főleg azoknál a gyerekeknél vált ki allergiás reakciókat, akik másra is allergiásak. A kivi-allergia jellegzetes tünetei a szájüregben jelentkező gyulladások, az ajkak, a nyelv és az arc megduzzadása, és a hányás. Különlegesen súlyos esetekben légzési nehézségeket és életveszélyes sokkot is okozhat a gyümölcs fogyasztása az arra érzékenyeknek.

A tudósok 300 allergiás beteg részvételével kísérleteztek a kivivel. Az ötévesig terjedő korosztályban a gyerekek közel háromnegyedénél váltott ki allergiát a gyümölcs, de a felnőttek körében alig 20 százalék az érintettek aránya.