A szexipar legalizálása következik be Nagy-Britanniában, ha megvalósul a belügyminisztérium múlt héten nyilvánosságra hozott terve. Eszerint vörös lámpás zónákat létesítenének a városokban, engedéllyel rendelkező bordélyházakkal és nyilvántartott örömlányokkal.

A radikális átszervezés célja nem Angliának a gyönyör Mekkájává változtatása, sokkal inkább a prostituáltak védelme, kizsákmányolásuk megszüntetése. David Blunkett belügyminiszter elmélyült közvitát sürgetett a témáról, ugyanakkor kifejezte elszántságát olyan intézkedések bevezetésére, amelyek megtisztítják a szexipart.

Nagy-Britanniában becslések szerint mintegy 80 ezer prostituált dolgozik, és az utcai lányok 95 százaléka drogfüggő. Több város kérte már korábban is - biztonságos körülményeket jelentő - különleges zónák létrehozását, és olyan nyilvántartást, amely lehetővé tenné a lányok rendszeres orvosi ellenőrzését. Felmerült két-három örömlányt foglalkoztató kis bordélyok létrehozásának gondolata, mert ez biztonságosabb lenne számukra, mintha egyedül űznék az ipart.

Blunkett hangsúlyozta: véget kell vetni annak a bevett gyakorlatnak is, hogy a prostitúciót sokan szaunának, vagy masszázs-szalonnak álcázzák.