Armando Parra Sr, aki eredeti foglalkozására nézve borbély, az év elején vállalta, hogy darabonként 20 dollárért összefogdossa a Key West floridai város utcáin kószáló csirkéket szeptember 30-ig - de legfeljebb 900 darabot. Július 23-án azonban a város hivatalos csirkefogója visszaszolgáltatta a város által rendelkezésére bocsátott csapdákat, holott még csak alig 542 szárnyast, a feltételezett utcai csirkepopuláció alig negyedét gyűjtötte be addig.

Parrát, mint a Miami Herald című lap vasárnapi számában elmondta, az keserítette el, hogy tapasztalatai szerint a városvezetés nem kötelezte el magát szívből a csirkefogás mellett, sőt megnehezítette a munkát azzal, hogy csirkelistákat adott át neki, amelyekben megjelölte, melyiket gyűjtse be. "Így a dolog nem megy, az ember vagy megfogja őket, vagy nem. Kijelölt csirkéket megfogni kijelölt területeken lehetetlen" - nyilatkozott a kiábrándult csirkefogó.

A város számos lakója zavarónak érezte az utcai baromfi-populációt, mások viszont tönkretették Parra csapdáit. A 64 éves férfi kénytelen volt egy időre elutazni a városból, annyira kikészültek az idegei.

Julio Avael városi tanácsos közölte, hogy a projektnek valószínűleg nem lesz folytatása, mivel visszájára sült el azok számára, akik szerették volna eltávolítani Key West utcáiról a szárnyasokat. Az akció ugyanis országos feltűnést keltett, mára a csirkék valósággal Key West jelképévé váltak. Egy élelmes kereskedő boltot rendezett be, a The Chicken Store csirke-emléktárgyakat árul. Amióta a csirkefogás hírnevet szerzett a város szárnyasainak, az üzlet virágzik.