Meleg rendőrök európai kongresszusa

MTI
MTI
2004.08.06. 16:07
Kétnapos kongresszust tartottak Amszterdamban 11 európai ország rendőrségeinek homoszexuális tagjai. A Gay Pride nemzetközi meleg ünnep előtt tartott találkozón 160 egyenruhás résztvevő vitatta meg a másságukkal kapcsolatos kérdéseket a hollandiai nagyváros egyik tanácskozó termében.

Olivier Maignant, a francia Flag! homoszexuális rendőrszervezet elnöke üdvözölte, hogy a hatóságok támogatták a kongresszus megszervezését - mármint a holland illetékesek, mert a francia belügyminisztérium nem nyújtott pénzügyi segítséget a küldöttség utazásához. Az értekezletet a holland középjobb kormánykoalícióban részt vevő D66 nevű párt elnöke, Boris Dittrich nyitotta meg. "Álomszerűnek" nevezve azt, hogy olyan széksorok előtt beszélhet, amelyeket egyenruhás homoszexuálisok töltenek meg. Dittrich maga sem titkolja másságát.

A tanácskozás 160 résztvevője megállapította, hogy az európai rendőrségek többsége ma már felveszi a meleg irányultságú jelentkezőket is, de továbbra sem szűnt meg az utóbbiak hátrányos megkülönböztetése. Maga Dittrich is úgy vélekedett, hogy bár a hollandiai törvények kinyilvánítják az egyenlőséget, nem küszöbölik ki a diszkriminációt.

A többségtől eltérő szexualitás a rendőrségeken belül továbbra is tabu téma a résztvevők szerint. "A szokásos magatartást abban lehet összefoglalni, hogy nem probléma a kolléga homoszexualitása, amíg nem szól róla" - fejtette ki Ellen Boszhard, aki tanulmányozta a holland rendőrség ezzel kapcsolatos gyakorlatát.

Azt, hogy a kérdés nem egészen megoldott, maguk a rendezők is bizonyították: megtiltották a sajtófotósoknak, hogy fényképezzenek a kongresszuson.