Keményen megdorgálta a türkmenisztáni állami televízió műsorvezetőit Saparmurat Niyazov államfő, amiért kisminkelt arccal jelennek meg a tévéképernyőn.

Niyazov, aki előszeretettel emlegeti önmagát Turkmenbasi - Minden türkmének Atyja - néven csütörtökön, a média és a művészvilág képviselőivel tartott találkozón, egyenes adásban ejtette szerét, hogy korholásban részesítse a szerinte "túl sok púdert használó" bemondónőket. Sietett megjegyezni, hogy még ennél is elítélendőbbnek tekinti a férfibemondók arckikészítését. Kategorikusan le is szögezte, hogy ennek meg kell szűnnie, mert "a természetes külső a természetes".

Turkmenbasi, akinek arany szobrai az ország minden valamirevaló településén ott díszelegnek, arcképe pedig valamennyi türkmén fizetőeszközről visszanéz, jó atyaként népe mindennapi életének legapróbb ügyeiben is állást foglal.

Februárban kinyilvánította, hogy helytelen a fiatal férfiak szakállviselése, áprilisban viszont arról szólt, hogy az aranyfogaknál szebben virít a fehér. Egy évvel ezelőtt azt tanácsolta a fiatal lányoknak, hogy a mások divatjának majmolása helyett az ősi hagyományok szerint fonják copfba a hajukat és tegyék a fejükre a tübitejkát. Az elnök megjegyzései nem maradnak hatástalanok: nemigen látni az országban szakállas fiatalembereket, s valamennyi türkmén lánytanuló az elnök ízlésének tetsző csúcsos, hímzett, nemzeti fejfedőben jár iskolába.