Szeptembertől Moszkvában léghajók és léggömbök segítségével őrködnek majd a rendőrök az orosz főváros közlekedési rendje fölött.

A rendőrség számára eddig két léghajót rendeltek, darabját 500 ezer dollárért, valamint három óriás léggömböt, amelyek egyenként 120-150 ezer dollárba kerültek. A moszkvai városvezetés összesen 1,3 millió dollárt költ az új eszközök beszerzésére - olvasható a gazeta.ru orosznyelvű internetes portálon. A befektetés azonban megtérül, hiszen a léghajó napi üzemeltetési költsége mindössze 100 dollár, míg a helikopter esetében egyórányi repülőidő 400 dollárba kerül.

Kezdetben a légi járőrök kizárólag a közlekedési helyzettel foglalkoznak majd - figyelik, hogy hol alakulnak ki dugók, balesetek. Az adatokat a városi diszpécserközpontba továbbítják, ahonnan azonnal segítséget küldenek a helyszínre.

Amennyiben a légi járőrözés beváltja a hozzá fűződő reményeket, később a léghajókat lopott gépkocsik keresésére, valamint a moszkvai mentőszolgálat munkájában is alkalmazhatják.