Államhatár a konyha és a nagyszoba között

MTI
MTI
2004.08.13. 16:19
A konyha Hondurasban maradt, a szoba Salvadorba került - az új határvonal pontos kijelölésekor ez a sors jutott egy háznak, és persze a benne élőknek.

A határesetet maga Miguel Tosta, a hondurasi határvonal-kijelölő bizottság elnöke konstatálta a helyszínen, a La Virtud (jelentése: Erény) város közelében fekvő El Pepeto nevű határtelepülésen, de megnyugtatta a ház két országba került lakóit, hogy nem fogják állandóan az útlevelüket kérni, ha kimennek a konyhába, vagy onnan vissza a szobába.

"A házban élő család tagjai tudomásul vették, hogy a határ ezen a helyen - a házban - halad, és hogy emiatt nem fogják zaklatni őket" - jelentette ki az újságíróknak.

A két ország közötti új határvonalat a Hágai Nemzetközi Bíróság 1992. szeptember 11-i döntésének alapján a napokban jelölték ki. A két ország egy 446,5 négyzetkilométeres vitatott terület hovatartozását illetően kérte a bíróság döntését, amely aztán 311,6 négyzetkilométert Hondurasnak, 134,9 négyzetkilométert Salvadornak ítélt. A 374,5 kilométer hosszú új határvonal pontos kijelölése idén várhatólag befejeződik.

A ház lakóit amúgy vigasztalhatja, hogy hármas országhatár is juthatott volna nekik.