Kényeztetik a depressziós alaszkai elefántot

MTI
MTI
2004.08.18. 10:03
Maggie, az afrikai elefántnőstény a jövőben is a jeges Alaszkán marad, de rajongói követelése nyomán mostantól ridegtartás helyett kényeztetésben lesz része. Az anchorage-i állatkert vezetősége a napokban úgy döntött, hogy a 22 éves állatot nem szállíttatja át egy délebbre fekvő amerikai állatkertbe, mert félő, hogy az érett korú elefánthölgy megszenvedné az utazást. A kockázatos megoldás helyett inkább Maggie jelenlegi életkörülményeinek javításáról határoztak.

Az igazgatói utasítás szerint Maggie ketrecének cementpadlóját szőnyeggel fedik le, hogy kíméljék az állat körmét, új ventilátort is beszerelnek az elefántházba, és ápolóinak ezentúl naponta többször is "beszélgetniük" kell gondozottjukkal, hogy ne érezze magát olyan magányosnak.

Maggie ugyanis depressziós. Részben az egyedülléttől - ő fajtája egyetlen képviselője a sarkkörhöz közeli álltatkertben - részben pedig azért is, mert nem erre a klímára született. Éppen ezzel érveltek az amerikai állatvédők, amikor "Szabadítsátok ki Maggie-t!" jelszóval mozgalmat indítottak az elefánt érdekében.

Az anchorage-i állatkert igazgatósága arról is gondoskodni kíván, hogy a kemény alaszkai télben Maggie ne legyen mozgáshiányra kárhoztatva, mert az szintén nem tesz jót neki. Hamarosan elefántméretű mozgójárdát építenek be ketrecébe, ahol ezentúl kedvére kocoghat unalmas téli napokon.