A német Egmont Ehapa Kiadó a gyermekek fogyasztói szokásairól készített felmérése szerint a 6 és 13 év közötti korosztály pontosan ismeri a márkák világát, amit a kereskedelem számításba is vesz: a jövő évben cpd_kidz címmel külön divatvásárt is rendeznek Düsseldorfban a legnagyobb európai gyermekruházati cégek közreműködésével.

A gyermekeket megcélzó marketing az óvodában kezdődik, és gyorsítja a kis fogyasztók érését. A hatás a médiaközpontú társadalom működésével magyarázható, s azzal, hogy a gyermekeket nem lehet kizárni a média világából. Egy bizonyos kor után - és ez a kor egyre előbbre tolódik - gyakorlatilag nem lehet beleszólni a gyerekek márkamániájába. A legnagyobb mértékű márkatudatosság a sportcipőknél mutatkozik. A márkahűség kis korban még nem jellemző, de később egyre erősödik.

Mindez fontos irányjelző a kereskedők számára. 2005. január végén . A piac e szegmense ugyanúgy épül fel, mint a felnőtteké: trendbemutatók, eladásnövelő trükköket és kommunikációs ötleteket ismertető szakmai előadások követik majd egymást a németországi szakvásáron.