Nem enni, kenni - ez is lehetne a jelszava annak az új fiatalító kúrának, amelynek lényege, hogy almaecettel masszírozzák a hasat, amely ettől feszes és lapos lesz.

Eddig főleg a fogyókúrázók esküdtek az almaecetre - sokaknak bevált ez az ivókúra, ám voltak, akiknek a gyomra nem bírta a sok savat. Mégis, többen állították, hogy van zsírégető hatása, és fogytak is tőle a kúra után.

Az egyik magyar egészségügyi szakfolyóirat szerint az almaecetet nem csak inni jó, talán még hasznosabb, ha masszírozásra használjuk. Az almaecetes masszázs oxigénnel telíti a szöveteket, feszesíti az izmokat és így laposabbá válik a has.

A has masszírozása egyébként is jótékony hatású, hiszen sok idegpálya és bioenergia pálya - azaz meridián - fut itt keresztül. Ezért a terület masszírozása javítja a közérzetet, és hatással van az egész testre. Nem mindegy azonban, hogyan masszírozunk. A masszázsnak nem szabad fájnia, a durva, erőteljes fogásokat el kell kerülni, csak finom mozdulatokkal szabad dolgozni.

A szakirodalom szerint a masszázst a has közepétől kiindulva, kifelé haladva kell folytatni. A gyengéd gyúrás, csipkedés, nyomás, dobolás megengedett. Mindezt a hatást erősíti fel a hígítatlan almaecet, amely fokozza az oxigénellátást.