Megvonta a főváros zsúfolt főútvonalain közlekedő elefántok forgalmi engedélyét a bangkoki rendőrkapitányság. A nagytestű, lomha vastagbőrűek naponta többször közlekedési dugót, néha súlyos karambolokat okoznak, ezért döntött úgy a thaiföldi főváros közlekedésrendészete, hogy kitiltja a forgalomból a csekély sebességű ormányosokat. A minap tartott első demonstratív razzia során hét forgalomlassító akadt fenn a szűrőn, őket gazdáikkal egy kelet-thaiföldi táborba száműzték.

A bangkoki elefántok több mint egyede koccant már az autókkal, és az esetek többségében ilyenkor az állatok húzták a rövidebbet. A fővárosban kószáló elefántokkal gazdáik pénzt keresnek, bár csak keveset: főleg a turisták veszik igénybe őket fillérekért.

Thaiföldön alig száz éve még 150 ezer elefánt élt, jelenleg már csak 2257 szabadon élő egyedet tartanak számon. A nem kifejezetten városlakó állatok a thaiföldi erdőségek módszeres kipusztítása következtében kényszerülnek turistakocsikáztatással megkeresni saját maguk és gazdájuk táplálékát.