Zajosak és túlzsúfoltak a velencei lagúnák, s az immár tarthatatlan állapotok miatt a városvezetés a hajnali-reggeli órákban betiltja a gondolások felvonulásait és szerenádjait, s gyakorlatilag minden vízi jármű közlekedésére korlátozásokat vezet be.

A velencei önkormányzat vízikreszt érintő módosításairól a La Repubblica című napilap számolt be kedden. A szigorítások értelmében a gondolások nem énekelhetnek a reggeli órákban, s a városlakók nyugalmát az áruszállítás sem zavarhatja majd, hiszen kizárólag délelőtt 10-11 óra között engednének be a lagúnákba árukkal megrakott bárkákat.

A vízi taxikra is rájár a rúd, legalábbis azokra, amelyeknek nem a velencei önkormányzat adta ki a fuvarozási engedélyt: be sem fogják engedni a szomszédvárak motorosait Velencébe. Emellett korlátozzák a turista vízibuszok számát és mozgását is, egyes lagúnákban pedig teljesen betiltják a közlekedést. Mindettől Paolo Costa velencei polgármester azt reméli, hogy csökkennek a "vízi dugók", s a szűk csatornákon felgyorsul a közlekedés, kisebb lesz a zaj és a levegőszennyezés.