horoszkóp

Nem vezethetnek a horvát papok

MTI
MTI
2004.09.15. 14:16
Sofőrpénzalapot követelnek a horvátországi katolikus papok, mert maguk nem vezethetnek autót a miseborozás miatt, amióta szinte a nullára szigorodott az engedélyezett vezetői szeszszint.

A zömmel katolikus vallású Horvátországban augusztustól 5 tízezrelékre csökkentették a büntetlen véralkoholszintet autót, motort és egyebet vezetőknél. Ez Európában az egyik legszigorúbb szabályozás, amely ellen tiltakozott is mind az egyház, mind az idegenforgalmi ágazat. Előbbiek előbb felmentést kértek, mondván, munkaköri kötelességük inni az istentiszteleteken egy kis misebort, de már pár korttyal is túllépik az öt tízezrelékes szintet. Ráadásul gyakran akár három misét is celebrálnak különböző falvakban, amelyekbe csak autóval juthatnak el.

Mivel a papok nem kapták meg a felmentést, most "józan" követeléssel álltak elő: évi 10 millió eurós (250 millió forintos) pénzalapot igényelnek a horvát államtól sofőrök szerződtetésére. A pénzből az ország mintegy kétezer papja naponta öt órán át fuvaroztathatná magát.