"Túlszaporodás" miatt húszmillió forintnak megfelelő összegre büntettek Kínában egy házaspárt, és lezárták a házukat. A pár három gyerekéből kettő az engedélyezett kvótán felül született.

Első fiuk 1997-ben érkezett, tavaly viszont egyszerre kettővel lépték túl a limitet, mivel ikerfiaik születtek. A sencseni házaspárt a bíróság most 780 ezer jüan megfizetésére kötelezte, és mivel ezt nem tudták teljesíteni, hatósági pecséttel lezárták a házukat. Ez a lépés jogában áll a hatóságnak, sőt a gyereklétszámot túllépő szülők rokonainak házát is lefoglalhatja. A pénzbüntetés mindazonáltal szokatlanul magas összegű.

A sencseni bíróság egyúttal további nyolc házaspárt is megbüntetett túlzott gyermekáldás miatt, ám hogy mennyire, arra nem tért ki Beijing Morning Post című kínai lap.

1,3 milliárd lakosával Kína a világ legnépesebb országa, éppen ezért szigorúan szabályozza a születések számát. A leginkább túlnépesedett városokban mindenképp csak egy gyermeket engedélyeznek, de vidéken is többnyire ennyi az engedélyezett létszám.