Divatba jött Vietnamban a német sült kolbász. 2000 szeptembere óta egy német-vietnami vállalkozás türingiai recept szerint készít kolbászt a főváros, Hanoi számára. "Eddig már több mint húszmillió kolbász kelt el, és évről évre megkétszereződik a termelés" - nyilatkozta pénteken Tan Mai, a Duc-Viet Kolbászgyár vietnami tulajdonosa.

A 120 vietnami alkalmazott mellett egy türingiai hentes is dolgozik a gyárban. A vállalat vevőköréhez tartozik számos szupermarket, iskola, étterem, szálloda és sörkert mellett a Vietnam Airlines légitársaság is.

A kínálat széles: szafaládé, bécsi virsli, és sült párizsi mellett azonban az igazi menő a német sült kolbász - állította Tan Mai. Magyarázatképpen hozzátette: "Csak Hanoiban mintegy húszezer olyan vietnami család él, amely az egykori NDK-ban dolgozott. Ők valamennyien szeretik a német sült kolbászt. Most már azonban olyan vietnamiak is lelkesednek érte, akik soha nem jártak Németországban".

Az 55 éves Tan Mai 1982 és 1986 között a hallei egyetemen írta "Matematika a gazdaságban" címmel doktori dolgozatát és sok német sült kolbászt fogyasztott, ami végül is arra az elhatározásra késztette, hogy üzletemberré váljék.

Német parlamenti képviselők egy csoportja, amely Gerhard Schröder német kancellárt kísérte el ázsiai útjára, pénteken meglátogatta a Hanoiban német kolbászt gyártó üzemet.