Egyszerre szeretnének megszabadulni az utcalányoktól és közlekedési rendőröket verbuválni a mexikói Yucatán szövetségi állam hatóságai, ezért a Habitat program keretében arra szeretnék rábírni a legősibb mesterség képviselőit, hogy a köz javára hasznosítsák az utak mentén szerzett tapasztalataikat - olvasható az Utro című orosz nyelvű hírportálon.

Yucatánban a többi mexikói szövetségi államtól eltérően a prostitúció nem számít büntetendő cselekménynek. Börtönbüntetéssel csupán a futtatókat, valamint az illegális nyilvánosházak tulajdonosait sújtják a hatóságok, a könnyűvérű hölgyeket viszont igyekeznek jó útra téríteni.

A lányokat azonban a puszta ígéretekkel nem lehet jobb belátásra bírni, mivel úgy gondolják, hogy könnyebb teli hassal strichelni, mint éhesen erényes életet élni.

A hatóságok, belátván eme egyszerű életfelfogásban rejlő igazságot, felajánlották a hölgyeknek, akik amúgy is megszokták, hogy az út mentén töltik napjaikat, hogy tisztes fizetségért vadásszanak a szabálytalankodó autósokra.

A Habitat-program első eredményei oly biztatóak, hogy a yucatáni hatóságok szerint más szövetségi államok is átveszik majd ezt a módszert. Az egyetlen veszély az, hogy az intézkedés nyomán jelentősen csökkenhet a Mexikóban amúgy sem túl népszerű rendőri munka társadalmi presztízse.