Régóta tudjuk, hogy az elhízás túlterheli szívünket - ám svéd orvosok szerint a túlsúly az agyat is károsíthatja. Legalábbis a stockholmi Karolinska Intézet kutatócsoportja azt tapasztalta, hogy azoknál az embereknél, akik már negyvenes éveikben kövérek voltak, kétszerte nagyobb az időskori szenilitás veszélye, mint az átlagnál.

A kutatók finnek köréből vették a mintát: 2000 esetet tanulmányoztak. Az illetők a hetvenes években részt vettek egy kísérletsorozatban, ahol a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait tanulmányozták, most pedig, 30 évvel később egy újabb felmérésben szellemi frissességüket ellenőrizték, összehasonlítva azt egykori testtömeg-indexükkel. A svéd orvosok azt tapasztalták, hogy mindazoknál, akik már negyvenes éveikben 30-nál nagyobb testtömeg-indexet mutattak, kétszerte nagyobb volt az időskori szenilitás (mint például az Alzheimer-kór) kialakulásának veszélye, mint a normális testsúlyú embereknél.

"Az elhízás növeli a szív- és érrendszeri problémák és az érelmeszesedés bizonyos fajtáinak esélyét, miközben tudjuk, hogy mindezek a tényezők kapcsolatban állnak az agyműködés romlásával" - nyilatkozta Laura Fratiglioni, a Karolinska Intézet egyik kutatója.