Pablo Picasso némely korai képét nem ő, hanem ugyancsak festőművész édesapja alkotta. Egy spanyol szerző legalábbis ezt az állítást támasztja alá nemrég megjelent könyvében.

A megállapítás előtt a műtárgy-kereskedők és gyűjtők már régóta úgy tudták, a kubista irányzat egyik szülőatyjaként ismert festőzseni apjától, José Ruiz Blasco-tól plagizált. A Picasso-kutatók azt furcsállták, hogy a legelső P (Pablo) szignóval igazolt festmény 1891-ből való, amikor a művész még csak 10 éves volt. A biográfusok szerint Picasso 14 éves koráig még írni sem tudott. Ezt az apa egyik feljegyzése is tartalmazza, amelynek valódiságát a legnevesebb barcelonai írásszakértők 2003-ban hivatalosan is igazolták.

Más elemzők arra következtetésre jutottak, hogy a festő az apja által 1892 és 1897 között festett képeken az J (José) szignót átjavította a saját P jelére. Az örökös utódai visszautasították a vádakat és ragaszkodtak valamennyi P-jelzésű Picasso-mű valódiságához.

Az évek óta tartó vita odáig fajult, hogy a kétkedő kutatók tavaly felkérték a madridi Központi Bíróságot, hogy hivatalosan különítse el az apa és a fiú műveit. Kérésüket a bíróság ez év júliusában teljesítette is, aminek következtében az apa művei többé nem képezik az örökösök tulajdonát.