A vérmérgezéses halál nagyjából olyan gyakori, mint a szívinfarktus, és gyakoribb, mint a mell- és a vastagbélrák - derül ki egy tanulmányból, amely első ízben ismertetett adatokat a szepszis okozta elhalálozásokról.

Szepszis - vérmérgezés - akkor lép fel, amikor egy kezdetben elszigetelt fertőzés kórokozói a véráramon keresztül más testrészeket és szerveket is megtámadnak. Szakértők szerint az ilyen vérmérgezés leggyakoribb előidézője a tüdőgyulladás. A vírusok, baktériumok és azok mérgező anyagai egy legyengült immunrendszerben néhány óra leforgása alatt az egész szervezetben elterjedhetnek és nagyfokú gyulladást idézhetnek elő. Azonnali intenzív kezelés hiányában a páciensnek gyakran alig van esélye túlélésre. A szívinfarktushoz hasonlóan a vérmérgezés kezelésénél is minden perc számít.

A tanulmány szerint minden második vérmérgezéses beteg meghal. A tanulmány készítői mintegy 3800 kórházban ápolt beteg adatait értékelték ki. Közülük 11 százalék a vizsgálat napján súlyos vérmérgezésben vagy úgynevezett szepszises sokkban szenvedett. 32 százalékuk meghalt a kórházban, további 22 százalék pedig súlyos fertőzést kapott.